Kroatië

Vakantie Kroatië

Kroatië is een land dat door steeds meer mensen als vakantiebestemming wordt gekozen en dat is niet zonder reden. Het landschap is er prachtig, de stadjes langs de kust zijn schilderachtig en de eilanden zijn ook zeer fraai. Het land ligt aan de Adriatische Zee, dat een prachtig blauwe kleur heeft. Kroatië is vooral bekend om de vele eilandjes. In totaal zijn het er 1185, maar slechts een klein deel is bewoond; in totaal zijn het er 100. Kroatië grenst aan Hongarije, Servië, Montenegro en Bosnië en Hercegovina. Zagreb is, met bijna een miljoen inwoners, de hoofdstad.

Kroatië wordt het land van de duizenden eilanden genoemd. Ieder eiland is weer uniek met diverse gebruiken, bezienswaardigheden en activiteiten. Door de grote hoeveelheid eilanden is een vakantie naar dit land een ideale bestemming als u van eilandhoppen houdt. De verbinden met de veerboot tussen de eilanden zijn goed en dat maakt het gemakkelijk om een groot aantal eilanden te bezoeken. Het land is dankzij de Duitse snelwegen snel bereikbaar. De reis naar Kroatië kan via verschillende manieren worden afgelegd, met de auto is het heel goed te doen vanaf Utrecht is het ongeveer 1500 km rijden. Vele mensen kiezen echter voor een vliegvakantie.

Kroatië vakantieaanbiedingen

Bezienswaardigheden Kroatië

Split is onder toeristen de meest bezochte stad van het land. Dat is niet verwonderlijk, want het wordt wel vergeleken met het Italiaanse Venetië. Split heeft een mooie boulevard en een historisch centrum. Voor een cultureel uitstapje kunt u het archeologisch museum bezoeken. Hier kunt u allerlei voorwerpen uit de Griekse, middeleeuwse en Romeinse tijd bekijken. Het Etnografisch museum is hiernaast ook een aanrader.

De meeste mensen die naar dit Balkanland gaan, gaan naar het schiereiland Istrië voor een goedkope vakantie, Dit is ook het meest toeristische gebied. Niet alleen het eerder genoemde Split heeft gelijkenissen met Venetië, de stad heeft een oud centrum, een prachtige uitgebreide boulevard en er zijn verschillende museums te vinden. Naast Split zijn ook Pula, Zagreb en Rijeka een bezoek meer dan waard. Rovinj, een stad op Istrië heeft eveneens invloeden van deze Italiaanse stad. Het weer op het schiereiland is in de zomer aangenaam. Andere populaire eilanden zijn Krk, Cres, Losinj, Rab, Hvar en Korçula.

In Kroatië zelf kunt u naar de volgende populaire bezienswaardigheden gaan: het klooster van Blaca. Dit klooster kunt u vinden op Brac en stamt uit de 16e eeuw. De stadsmuren van de stad Dubrovnik zijn bijzonder fraai. Daarnaast kan het kasteel van Trakošcan een leuk uitje zijn. Kroatië telt voorts een aantal nationale parken. Hier kunt u genieten van de vaak ongerepte natuur. Zo zijn de nationale parken Plitvicemeren, Krka, Miljet en Nordvelebit erg mooi. Dit is zoals u kunt begrijpen slechts een kleine greep uit het aanbod. Het land telt talloze plekken die het bezoeken waard zijn.

Vind u het leuk om door de prachtige natuur te wandelen? Dan is Plitvice Lakes National Park een ware aanrader. Dit prachtige natuurpark is gevestigd in Rakovica. Dit park heeft verschillende wandelroutes waarbij goede stevige schoenen geen overbodige luxe is. De volledige wandelroute duurt ongeveer acht uur maar u kunt ook delen ervan lopen langs watervallen en prachtig bewerkte houten bruggen. De wandelpaden zijn goed aangegeven en u zult tijdens het wandelen volledige tot rust komen.

Er is naast de culturele activiteiten en bezienswaardigheden nog voldoende ander vertier. Denk bijvoorbeeld aan kanoën, snorkelen, duiken, winkelen, et cetera. Uiteraard kunt u ook relaxen en genieten van het vaak fraaie weer. Kroatië heeft een geweldige kust waar jongeren en families de tijd van hun leven hebben, er is veel te beleven en niemand hoeft zich er te vervelen, in de zomer worden er tientallen strandfeesten georganiseerd.

Praktische informatie

In Kroatië kunt u met de Kuna betalen. Reizen naar het land gaat gemakkelijk met de auto. U heeft geen visum nodig om naar het Balkanland te kunnen reizen. In de toeristische gebieden kunt u zich prima verstaanbaar maken in het Engels.

Op het menu in diverse restaurants staan typische Kroatische gerechten. Deze typeren niet alleen Kroatië, maar ook de Balkan. Vooral gegrilde gerechten met vlees doen het goed in dit land. Deze zijn bekend onder de benamingen pljeskavica en cevapcici. Verder zijn er veel gerechten te verkrijgen die Hongaarse en Oostenrijkse invloeden hebben.

Een goed hotel is de basis voor een fraaie vakantie. U wilt zich hier natuurlijk thuis voelen gedurende de vakantie. Zoals u mag aannemen zijn er langs de kust en op de vele eilanden genoeg hotels te vinden. De plaatsen langs de kust en op de populaire eilanden zijn immers de meest bezochte plaatsen. Voor een schappelijke prijs kunt u hier een hotel boeken. Het loont ondanks de scherpe prijzen de moeite om de diverse hotels met elkaar te vergelijken. Kijk naast de prijs ook naar de kwaliteit en de faciliteiten, zodat u uiteindelijk voor het juiste hotel zult kiezen. Voor ieder budget is er wel een geschikt hotel te vinden, ongeacht de bestemming.

Meer over Kroatië